House Extension – Penicuik

2017-2018

Architectural Design

In my second year of University, I embarked on a project to design my own house extension in Penicuik, near Edinburgh.

The clients wished to replace an ageing conservatory on a 1960’s bungalow with a small extension that would provide a new ensuite bedroom, study and new open plan living space. The design was to be contemporary and feature a substantial amount of glazing to replicate the benefits of the conservatory is a more sustainable and energy efficient building fabric. To allow for the home to be used by an elderly relative, the extension had to remain all on one level, with access onto an external deck to make the best of a large garden.

Having completed a concept design in discussion with the client, we then approached a local design practice, D2 Architectural Design, to help us refine and get the application through the planning process. After a lengthy planning process, due to concerns over the contemporary design and the possibility of bats, construction got underway in November 2017. Practical completion was achieved in September 2018.

The completed design extends the entire rear elevation of the bungalow with an irregular angular floorplan. This irregularity minimises the amount of garden lost and maximises the amount of sunlight entering the property. The main living area features a double height space, angled to frame a large historical oak tree in the garden. Bi-folding doors allow the clients and their family to walk freely between inside and out. The dining volume is clad with black standing seam zinc, this contrasting with warm Siberian larch cladding.

Other works completed include internal reconfigurations to form a master suite.


Skills:

  • Concept design
  • Design development
  • Planning and building warrant negotiation
  • Overseeing construction and associated design alterations
  • Client negotiation
  • Time management
  • Interior design

Software used:

  • Sketchup
  • AutoCAD
  • V-Ray Renderer

The living area from the kitchen
The dining volume clad in VM Zinc and Siberian Larch (Russwood)
Pre-construction render
Render of open plan living
Floor plan (with landscaping)
Window Schedule
New ensuite shower room
Siberian larch cladding on the decking
Leave a Reply

Your email address will not be published.